Omdat de Naval Tour Center vlakbij ons hotel zit zijn we rond kwart over 10 daar naar toe gelopen. We wilden graag de tour van 11 uur (de eerste tour van de dag) doen. Daar aangekomen, kregen we te horen dat er maar 2 tours per dag deze week zijn omdat de tourbussen die zij normaal gebruiken in onderhoud zijn.

De eerste tour zou om 12 uur zijn en de laatste om 1 uur. We hebben ons opgegeven voor de tour van 12 uur. In eerste instantie zouden we teruglopen naar het hotel, maar omdat er na ons redelijk veel mensen zich kwamen opgeven zijn we toch maar gebleven omdat de kans dat de tour eerder zou gaan aanwezig was. Het liep echt storm, maar helaas gingen we echt pas om 12 uur. Wel hebben ze mensen moeten afwijzen, dus wij waren helemaal blij dat we erg vroeg waren. Om 12 uur gingen we in een 15 persoonsbusje en de base op. Als eerste reden we natuurlijk langs de schepen. We hebben destroyers gezien, een Landing Helicopter Dock, de USS Kearsarge (LHD-3), en we hadden mazzel er lag een vliegdekschip, namelijk de USS George WH Bush. Op het moment dat we er vlak langs reden mochten we helaas geen foto’s nemen. Maar op een veilige afstand mocht dat wel. We konden alleen foto’s maken van het vliegdekschip.

USS George HW Bush

Hierna vervolgde we de tour langs de Jamestown Expositie. Dit zijn huizen met verschillende bouwstijlen uit de verschillende staten van Amerika. Deze huizen zijn gebouwd in 1907 en hier wonen de belangrijke figuren van de US Navy in.

Jamestown Exposition

In één van deze huizen heeft de toenmalige President Clinton de familieleden van de 17 Amerikanen die bij de aanslag op de USS Cole in 2000 zijn overleden ingelicht. De tour bracht ons langs allerlei belangrijke punten op de base. De hangars waar de Sea Knights staan.

helicopters

helicopter

Maar ook de F14’s en andere belangrijke gevechtsvliegtuigen.

Tomcat

Het was een bijzondere ervaring, maar erg kort, ook al hadden we nog veel meer willen zien. Na afloop van de tour zijn we teruggelopen naar het hotel en hebben we daar eerst geluncht. Na de lunch zijn we in de auto gestapt en richting de USS Wisconsin gereden. De USS Wisconsin is een slagschip van de Iowaklasse. Ze is op 7 december 1943 te water gelaten en ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië en de Koreaanse Oorlog.

USS Wisconsin

In 1986 werd ze gemoderniseerd en heeft ze meegevochten in Operatie Desert Storm in januari en februari 1991. Hierna werd ze definitief uit dienst genomen, maar bleef nog wel bij de reservevloot horen. Uiteindelijk werd het schip in 2009 een museumschip in Norfolk, welke wij dus bezochten.

USS Wisconsin2

wij op de Wisconsin

Wow wat is dat indrukwekkend van dichtbij. Nog indrukwekkender is dat we er gewoon op mochten en er door heen en over heen mochten lopen. We zijn begonnen met het dek over te lopen. Hierna zijn we via de eetruimte naar een verdieping daaronder gegaan. Hier hebben we de kamers van de XO (executive officer)en andere belangrijke officiers gezien. Nog een verdieping lager waren de stapelbedden van de matrozen, de kamer van de tandarts, de postkamer.

slaapkooien

USS Wisconsin6

Hierna zijn we weer naar boven gegaan via alle gangen op het schip.

USS Wisconsin3

De hogere verdiepingen mochten we helaas niet naar binnen, maar we konden door een patrijspoort wel de hut van de kapitein zien. De Wisconsin heeft negen kanonnen van 16 inch, twee geschuttorens van drie kanonnen op het voordek en één geschuttoren op het achterdek. Door een bereik van bijna 42 kilometer konden deze kanonnen zowel tegen land- als luchtdoelen worden ingezet. Ze konden niet alleen ver komen, ze waren ook tot op 50 meter nauwkeurig . Het was echt super interessant en geweldig om van dichtbij mee te maken.

USS Wisconsin5

USS Wisconsin4

Rond half 5 zijn we weer teruggelopen naar de auto en richting het hotel gereden. Morgen gaan we Norfolk al weer achter ons laten en naar Williamsburg. Hier zijn we in 2009 ook geweest en vonden het voor nu een mooie aanvulling op deze rondreis.