Ondanks dat we vanmorgen op tijd wakker waren konden we niet bij tijds vertrekken. We moesten namelijk eerst inchecken voor de vlucht van morgen.

Na het inchecken konden we de laatste spullen opruimen en Sandra gedag zeggen. We hebben hier 4 heerlijke dagen gehad en mocht Big Island ooit weer op ons pad komen, dan gaan we zeker hier weer verblijven. In Hilo hebben we bij de Safeway brood voor onderweg gehaald en een koffie to go bij de Starbucks. Hierna hebben we Tom ingesteld voor ons hotel in Kona. De route die we voor vandaag hadden bedacht was de weg precies tussen Mauna Kea en Mauna Loa heen. Mauna Kea is het hoogste punt (13796 feet = 4205 meter) van de Hawaiiaanse eilanden groep en hier wilden we onderweg stoppen. Toen we vanuit Hilo vertrokken had Sjon zijn app Altimeter aangezet en deze stond op 133 feet.

Begin

De weg naar het visitor/informationcenter steeg op sommige momenten met 17%. Toen we de auto parkeerden bij het visitorcenter stond de altimeter op 9260 feet.

bij visitorcenter

Onze Nissan Versa had het op sommige momenten erg moeilijk maar we waren er gekomen. Hier hoorden we dat de weg naar de summit (dus naar 13796 feet) nog 8 mile duurde en dat hiervan 4,5 mile over een zand/kiezelstenen weg ging. We besloten dat hier bij het visitorcenter onze trip naar Mauna Kea stopte.

visitorcenter

Wel konden we vanaf dit punt wandelen naar een hoger gelegen punt waar je Mauna Kea en Mauna Loa kunt zien en als het minder bewolkt had geweest zelfs Kona. Dit leek ons wel leuk om te doen. Omdat het inmiddels 12 uur was en het lunchtijd was hebben we eerst een broodje gegeten. Na het eten zijn we naar boven gelopen en inderdaad het uitzicht was spectaculair.

Ingezoomd

Onze auto staat op de hoek. Deze foto is ingezoomd vanaf de plek waar wij stonden.

werkelijk

En dit is de werkelijke afstand!

De wandeling er naar toe steeg ook op sommige momenten met 17%, maar dat maakte het uitzicht het zeker waard.

Crater Mauna Kea

Wij bovenop

panorama 1

gek doen

Na even hier boven genoten te hebben van de omgeving zijn we weer voorzichtig naar beneden te lopen.

hutje

Nog even in het winkeltje bij het visitorcenter staan praten met één van de verkoopsters en toen werd het tijd om weer de berg af te rijden. Bij de kruising om weer op de weg tussen de bergen door te komen zagen we op de lava ondergrond Mouflon Sheeps. Het was wel wat ver weg, maar we zagen ze.

Schapen

De rit was verder weinig spectaculair op het super geweldige uitzicht na.

panorama 2

wachten op de schoolbus

Het hotel hadden we snel gevonden en nadat we ingecheckt waren hebben we alle spullen naar de kamer gebracht.

ons hotel

Hier heb ik eerst de koffers voor de vlucht van morgen gereed gemaakt en daarna zijn we even naar de kust gelopen.

de baai

Hier zagen we vissen in de golven, zo super gaaf.

visjes

Toen we iets verder liepen zagen we vlakbij maanvissen zwemmen. Via een lokale markt zijn we terug gelopen naar het hotel. Hier hebben we gegeten en wat televisie gekeken. Morgen gaan we om 10 over half 10 vliegen naar Maui waar we 3 nachten blijven.