Zoals gezegd wilden we vandaag downtown Dallas bekijken en hoefden we niet extreem vroeg op. We zouden met het openbaar vervoer gaan (een soort tram/metro) en hiervoor heb je aan de buitenkant van Dallas diverse park and rides tot je beschikking. Wij hadden er één gezocht vlakbij ons hotel en met een directe verbinding naar de binnenstad.

De park and ride hadden we snel gevonden en na het stallen van de auto, het kopen van de kaartjes zijn we in de eerstvolgende tram gaan zitten.

Kaartjes tram kopen

Op de halte van de bestemming stapten we uit en liepen hiervandaan rechtstreeks naar het beroemde Dealey Plaza. Dealey Plaza is de plaats waar John F. Kennedy op 22 november om half 1 ’s middags is neergeschoten. Terwijl we ons op de hoek bij het old book depository stonden te oriënteren kwam er een man op ons afgelopen en gaf aan dat de schoten vanuit het tweede raam van boven gevuurd waren. Wij keken een beetje raar en toen gaf hij aan “not to worry, I am from the tours in Dallas”. Alleen zag hij eruit als een zwerver, waardoor wij een beetje raar keken. Ik, persoonlijk, denk dat als hij zich iets netter gekleed had hij meer tours had kunnen verkopen, want zoals wij reageerden, reageren er ongetwijfeld meer. We hebben de plek gezocht waar de auto reed op het moment dat er geschoten werd en hebben de kruisen gevonden op de weg.

plaats van fatale schot

Daarna wilden we naar het museum, maar deze bleek pas om 12 uur open te gaan.

museum

Omdat het pas 11 uur was en een uur wachten in de warmte vonden we iets te veel van het goede. Wel kon je al kaartjes kopen in de giftshop aan de overkant en dat hebben we dan ook gedaan. Omdat er maar zoveel mensen tegelijk binnen kunnen zijn, moet je een tijd op het kaartje laten zetten. Wij kozen voor half 2. Dan konden we ook nog lunchen voorafgaand aan het bezoek. Hierna zijn we naar Reunion Tower gelopen en hebben kaartjes gekocht om naar boven te gaan.

reuniontower

reuniontower 2

Het is altijd indrukwekkend om een stad van bovenaf te bekijken. Ook Dallas doet daar niet voor onder.

Dallas

downtown Dallas

Wat ook heel bijzonder is om te zien, is de spaghetti die ze van de wegen hier maken.

spaghetti aan wegen

Dealey Plaza van bovenaf

Dealey Plaza van bovenaf, het rode vierkante gebouw is de Texas Book Depository en vanuit het tweede raam van boven aan de rechterkant heeft Lee Harvey Oswald de president neergeschoten.

plek waar JFK is neergeschoten

Zoek de kruisen op de weg, als je op de foto klikt opent deze zich in een aparte pagina.

Nadat we Dallas in de rondte hebben gezien (klein beetje hoogbouw downtown en verder een heel uitgestrekte stad) zijn we weer naar beneden gegaan. Inmiddels was het tijd om te lunchen en omdat er in downtown Dallas veel gebouwen dichtgetimmerd waren en er weinig winkels of levendigheid was, waren er ook geen bekende ketens waar je iets kon eten. Gelukkig deed onze mifi het en konden we kijken naar iets in de buurt. Het werd Cindi’s NY Deli & Restaurant. Hier hebben we beiden een Philly cheese steak sandwich genomen en deze smaakte meer dan verrukkelijk.

lunch

Onze refill kregen we in een beker mee, wat erg aangenaam was met deze warmte.

Dallas County Courthouse

Al drinkend zijn we naar Founders Plaza gelopen. Hier staat op de juiste plek een replica van de cabin van de founder (oprichter) van Dallas, namelijk John Neely Bryan. Zo vreemd om een cabin midden in de stad tussen al het hoogbouw te zien.

Cabin in midden van stad

Cabin in midden van stad 2

Inmiddels was het bijna tijd om naar het museum te gaan, dus zijn we die richting opgelopen. Hier konden we direct naar binnen en in de wachtrij gaan staan. Het was erg druk, er waren meer mensen geïnteresseerd in dit stukje geschiedenis. Steeds gingen er groepjes van ongeveer 12 man naar boven. Op deze wijze schoot het wel lekker op. Vlak voor het naar boven gaan kregen we een headset, want het betrof een audio tour. Je ging bij een stuk tijdslijn staan en via de headset werd er het één en ander verteld over datgene wat je zag.

binnen museum

Deze geschiedenis begon met de verkiezingscampagne en de eerste anderhalf jaar van zijn presidentschap. Nog een leuk aanvullend weetje, op 3 oktober 1963 (anderhalve maand voor de schietpartij) is President Kennedy bij de officiële opening van de Greers Ferry Dam (waar wij op 9 juni geweest zijn) geweest. Dit was zijn laatste grote publiekelijke verschijning voor zijn trip naar Dallas. Daarna kom je op de dag van 22 november 1963. Vanaf dit moment gaat het bijna van minuut naar minuut tot het moment van de schietpartij om half 1.

binnen museum 1

binnen museum 2

bovenstaande foto's zijn niet door ons zelf genomen, want in het museum mocht je niet fotograferen.

Ook krijg je stukjes film te zien (niet van de schietpartij zelf) maar wel hoe de wagen ineens heel hard wegrijd naar het ziekenhuis waar de president om 1 uur (een half uur later) doodverklaard werd. Ook krijg je nog mee hoe het daarna gegaan is. Jackie Kennedy wilde haar man niet achterlaten in Dallas (waar autopsie gedaan zou worden) en de vicepresident wilde niet vertrekken zonder Jackie. Hierdoor zijn de protocollen aangepast en is de president in hetzelfde vliegtuig als zijn vrouw en de vicepresident mee naar Washington gevlogen. In het vliegtuig (Jackie had nog steeds haar bebloede kleren aan, deze zijn bewaard en liggen nu in de National Archives achter slot en grendel tot 2103) is de vicepresident om 8 minuten over half 3 (iets meer dan 2 uur na de schietpartij) beëdigd tot president. Dit moet zo snel om complottheorieën tegen de overheid te voorkomen. Ook werd je in het museum nog meegenomen in het onderzoek naar de moord.

Maquette

Lee Harvey Oswald werd 2 dagen na de moord op president Kennedy zelf vermoord door Jack Ruby. Dit gebeurde op het moment dat hij van de stadgevangenis naar de staatsgevangenis werd overgebracht ten aanzien van televisiekijkend Amerika. Daarna zijn er nog diverse complottheorieën (Oswald werkte niet alleen, zou contacten hebben met de Russische maffia en ga zo maar door) onderzocht en pas in 1988 werd het dossier naar aanleiding van de moord op president Kennedy officieel gesloten.

JFK museum

3 uur en helemaal vol van alle indrukken waren we klaar in het museum. Inmiddels was het half 5 en vonden we het tijd om langzaam richting de tram te lopen. Niet de halte waar we waren uitgestapt. We wilden nog wat van downtown Dallas zien en dat kon door een andere halte te nemen.

sightseeing Dallas

sightseeing Dallas 2

Dallas is niet zoals Boston, Washington, San Francisco of Chicago een leuke stad om te ontdekken. Veel gebouwen zijn gesloten en hebben geen bestemming meer. We besloten ook na ongeveer een half uur wandelen dat we de halte gingen opzoeken en zijn richting de auto gegaan.

wachten op de tram

wachten op de tram 2

wachten op de tram 3

Morgen gaan we al weer naar onze laatste hotel van deze vakantie. Namelijk het hotel in Houston, waar we 4 nachten zullen blijven.

4 reacties

  • Weer een gave dag tof dat jullie de kruizen hebben gevonden !!
    Nu wist ik dat niet hoor !!

    Veel plezier in Gouston!!

    Gewijzigd op donderdag, 15 juni 2017 20:46 door Rick.
  • The Sixt Floor Museum lijkt ons inderdaad heel indrukwekkend en jammer dat er verder in Dallas weinig valt te ontdekken....

    Het OV is er in iedergeval zo te zien goed geregeld -)

    Gewijzigd op donderdag, 15 juni 2017 23:23 door Pieter en Petra.
  • het is wel een geschiedenis van JF Kennedy wel mooi dat ze dat allemaal laten zien Jullie hebben wel veel gezien hoor Prachtig allemaal . geniet van de laatste dagen veel plezier Papa & Mama

    Gewijzigd op vrijdag, 16 juni 2017 10:47 door Hilly.
  • Prachtige stad lijkt me het jongens. Wat een heerlijke staat. Heb al verschillende dingen op mijn bucketlist haha

    Gewijzigd op vrijdag, 16 juni 2017 11:59 door Heleen.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is niet mogelijk.