Door het uur tijdsverschil waren we nu ondanks dat het exact dezelfde tijd was als de dag ervoor om kwart voor 5 wakker (wat een uur tijdsverschil al niet doet). Na het hele ochtendritueel zaten we even voor 8 uur in de auto en zijn we naar de Carlsbad Caverns National Park gereden. We waren daar om kwart voor 9 en vanaf half 9 mocht je de grot in.

Wij bij de ingang

Je kon een tour met een gids doen, maar je kon ook zelf naar beneden en daar de “Big Room” lopen. Wij wilden graag op eigen gelegenheid, want in Kentucky hadden we al 2 keer een tour gedaan met een gids. Dit is heel leerzaam, maar op je eigen tempo genieten van al het moois is ook wel heel fijn. Daarnaast waren de tours al uitverkocht en hadden we ook geen keus. Bij de ingang hebben we onze Nationale Parkenpas laten zien en kregen we de vraag of we in de afgelopen 10 jaar al eerder in een grot waren geweest. Ja dat waren wij. Nu moesten we zaken die we toen bij ons hadden ontsmetten in verband met White Nose Disease voor vleermuizen. Dit waren alleen de videocamera en band van de fotocamera. Op deze onderdelen kunnen sporen van een schimmel zitten die deze ziekte veroorzaakt. Omdat we natuurlijk niet willen dat wij een schimmel in de grotten achterlaten hebben wij aan het verzoek gehoor gegeven en kregen hiervoor keurig een bewijs. Nu konden we naar de ingang van de grot.

Hagedis

Amphitheater en ingang grot

Wel kregen we nog te horen dat het een stijle wandeling is met een dalingspercentage (als je de grot weer uit gaat natuurlijk stijgingspercentage) van 20% heeft en dat je in 1.25 mile (2 kilometer) bijna 250 meter de diepte ingaat en dat op dit moment de lift (ja, die is er ook voor rolstoelen of mensen die niet naar beneden/boven kunnen of willen lopen). Bij de ingang keek je inderdaad in een diep gat.

ingang grot

Zien jullie de man met de tuinslang?

Vol goede moed begonnen we aan de wandeling en vielen we van de ene verbazing in de andere. We hadden natuurlijk al wat grotten gezien, maar deze overtrof toch echt alles.

In de grot1

In de grot2

Onderweg in de grot

In de grot3

We hebben over de wandeling ongeveer een uur gedaan en toen waren we in de Big Room. Hier hebben ze een wc gemaakt, maar ook een mini barretje waar je snacks en sandwiches kunt krijgen, maar ook een flesje water. Wij hadden dit allemaal bij ons en gingen voor we de wandeling van ruim 2 kilometer door de Big Room gingen doen even een hapje eten, wat drinken en een sanitaire pitstop maken. Ook de wandeling door de Big Room was geweldig. Het één was nog mooier dan het andere.

In de grot4

Sjon in de grot

In de grot5

In de grot6

In de grot7

In de grot8

In de grot10

In de grot9

In de grot11

Na iets minder dan anderhalf uur waren we weer terug bij de toiletten en het restaurant. Hier hebben we wederom wat gegeten en gedronken en natuurlijk nog even gebruik gemaakt van de toiletten voor we de zware weg terug begonnen. Omdat we op de weg naar beneden al diverse mensen zwaar puffend en hijgend naar boven zagen komen, hadden wij bedacht dat we hier ruim de tijd voor moesten nemen. We waren nog aan het begin van de wandeling naar boven of we zagen een ranger die aangaf dat de liften het met ongeveer een half uur weer zouden doen, dus als we daar gebruik van wilden maken, moesten we nog een half uur geduld hebben. Omdat ik niet de makkelijkste oplossing wilde kiezen, maar toch mezelf wilde uitdagen besloten we om te gaan lopen en als het echt niet ging konden we altijd nog terug naar de lift. De ranger gaf als tip nog mee dat we kleine stapjes moesten nemen en een behoorlijk langzaam tempo. Op deze wijze liep zij zelf altijd in uur naar boven zonder te stoppen. Wij namen het advies ter harte en begonnen aan de tocht naar boven. Het liep inderdaad heel goed op deze wijze en zonder te stoppen zijn we in één keer naar boven gelopen en net als de ranger in één uur. Onderweg werden we wel ingehaald, maar deze mensen moesten steeds stoppen om weer op adem te komen en wij liepen doodrustig door. Weer terug in het visitorcenter moesten we ons even vermaken, want we wilden vanavond graag het uitvliegen van de vleermuizen zien. Wij dachten dat deze alleen morgenavond zou zijn, maar was dus ook vanavond. Omdat het morgen memorial day weekend is verwachten ze morgen heel veel mensen en vandaag was het (juist vanwege het feit dat de liften het niet deden) extreem rustig.

maquette

Terwijl we in het visitorcenter informatie over de grot aan het lezen waren liep er een mevrouw langs met een soort kattenmand en een plastic bak met een rekje erop. Ik dacht dat ze misschien een tarantula had en wilde nieuwsgierig even kijken. Het bleek dat zij 2 vleermuizen had. Eén zat onder haar vestje en de andere zat in die plastic bak. Zij doet onderzoek naar vleermuizen en deze 2 heeft zij gehouden omdat ze niet meer in het wild uitgezet kunnen worden omdat ze door het breken van hun vleugels niet meer kunnen vliegen. Degene die ze op haar schouder had mocht ik zelfs even aaien.

Vleermuis1

Vleermuis2

Ze gaf een interview en we mochten bij de opname hiervan komen zitten. Dit was best grappig, want iedere keer als er wat omgeroepen werd, werd de opname stil gelegd. Uiteindelijk was de opname klaar en hebben we haar gedag gezegd en zijn nog wat door het visitorcenter gaan lopen. Hierna hebben we heel even in de auto zitten wachten (want het visitorcenter ging dicht en het uitvliegen van de vleermuizen zou pas rond 8 uur zijn). In de auto hebben we een broodje gegeten en rond kwart voor 6 zijn we naar het amphitheater gelopen.

Bat Flight

We hadden plaatsen op pole position (hoe kan het ook anders als je daar als eerste bent) en zaten te genieten van het heerlijke warme weer en het in en uitvliegen van de zwaluwen welke in de grotten wonen. Rond 7 uur kwam er een ranger en die vertelde heel veel over de vleermuizen. Rond 8 uur kwamen de eerste vleermuizen naar buiten en om half 9 was het dusdanig donker dat je ze niet zo goed meer kon zien.

Maar jongens wat een bijzondere ervaring is dit. Wij zijn toen naar de auto gelopen en terug gereden naar het dorp. Hier zijn we eerst langs Walmart gereden en vervolgens naar ons hotel. Morgen gaan we wederom naar de grotten en willen we net als vandaag naar beneden lopen. Omdat ze morgen gekkenhuis verwachten (zo rond de 3 tot 4 duizend mensen) kregen we vandaag het advies om rond 12 uur weer de grot te verlaten en dit willen we dan ook doen. Het is groot binnen, maar met zoveel mensen zal het wel erg druk zijn. Wat we daarna gaan doen weten we nog niet.

6 reacties

  • Een lekker dagje onder de grond met batman. :lol: je moet er wel wat voor over hebben maar jullie hebben het rustig aan gedaan. Veel plezier morgen.

    Gr. Ronald

    Gewijzigd op vrijdag, 26 mei 2017 07:39 door Ronald.
  • Nou dat geloof ik zeker dat het een bijzondere ervaring was voor jullie. Heel gaaf de grotten alleen al vleermuizen ook natuurlijk ..

    Veel plezier morgen!

    Gewijzigd op vrijdag, 26 mei 2017 09:22 door Rick.
  • Dat was een pittige maar schitterende wandeling door de grotten.

    Gewijzigd op vrijdag, 26 mei 2017 09:38 door Chantal.
  • het is wel mooi hoor ik neem mij petje af voor jullie ik doe het je niet na . en die vleermuizen een hoop hoor hier vliegen ze ook maar hooguit 1 of 3. nou veel plezier groetjes Papa & Mama

    Gewijzigd op vrijdag, 26 mei 2017 10:01 door Hilly.
  • Wauw! wat een gave dag zeg wat mooi daar beneden.

    Gewijzigd op vrijdag, 26 mei 2017 22:29 door Danielle.
  • :lol: wel weer heel mooi hoor die vleermuis zo is die wel leuk maar in je slaapkamer niet zo maar ja verder nog veel plezier groetjes Papa & Mama

    Gewijzigd op zondag, 28 mei 2017 19:44 door Hilly.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is niet mogelijk.