In de vakantie je wekker zetten? Ja zeker helemaal als je vroeg op moet om met manatees te gaan zwemmen. Om even voor half 7 hadden we al ontbeten en ons gemeld bij David en Joe van Adventure Diving voor onze swim met manatees. Nadat alle formaliteiten gedaan waren en we ons zelf in een wetsuit hadden gehezen, moesten we naar de haven rijden om daar aan boord bij Capt. Joe te stappen.

We hadden een private tour, want wij waren de enige vroegelingen aan boord. Ook op het water was het nog niet erg druk en Capt. Joe bracht ons naar Hunter Springs. Hier lagen 2 hele nieuwsgierige manatees en deze zwommen rustig langs ons heen en lieten zelfs blijken dat ze graag geaaid wilden worden. We hebben hier ruim 20 minuten met z’n vieren in het water genoten van deze geweldige lieve dieren.

Manatee8

Manatee10

Manatee11

Manatee1

Manatee2

Manatee3

Manatee4

Manatee5

Manatee6

Manatee9

Manatee12

Manatee13

Manatee14

Toen kwam er nog een groep en van deze groep ging de tourleider mee het water in. Ze zat tegen haar groep te schreeuwen dat ze de manatees niet mochten aaien en zelf zwom ze de hele tijd met de manatees mee om maar zoveel mogelijk foto’s te maken. Haar groep kreeg door haar gedrag zelf weinig mogelijkheid om de manatees goed te zien, want die waren haar gevolg en geschreeuw snel zat. Ook Capt. Joe ergerde zich aan haar en vertrok nadat we aan boord waren gekomen naar een andere plek waar hij tot voor kort een moeder en baby wist. Helaas waren de ze niet op die plek en terwijl we naar een andere plek voeren kwamen we ze tegen. Het kleintje is ongeveer anderhalf jaar oud en staat op het punt om door moeder weggejaagd te worden, maar wij hadden geluk en hebben nog een zoogmoment mogen mee maken. Waarschijnlijk één van de laatste.

Manatee7

Na dit bijzondere moment zijn we weer aan boord gegaan en hebben nog een laatste zwem gedaan bij een natuurlijke spring. Hier zaten geen manatees, maar dit was gewoon om hier ook even te kijken. Daarna hebben we nog wel manatees gezien (een heleboel zelfs) maar deze lagen allemaal in speciaal beschermde gebieden, waar je wel mag kijken vanaf afstand maar niet mag komen om te zwemmen.

Manatee15

Manatee16

Op deze wijze heeft de overheid de manateepopulatie van met uitsterven bedreigde diersoort naar bedreigd diersoort weten te krijgen. Capt. Joe vertelde dat er het afgelopen jaar in dit gebied bij Crystal River 150 baby’s geboren waren. Nadat we weer terug waren in de haven zijn we teruggereden naar ons hotel, hebben hier voordat we naar de kamer gingen een kopje koffie gedronken en nog wat gegeten.

Kerst in korte broek

In de kamer hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de warme douche en nadat we de spullen weer hadden ingepakt vertrokken richting onze laatste bestemming van deze vakantie. Maar onderweg hadden we nog een stop in het Silver River State Park voor een glasbodemboottocht.

walmart

Eerst hebben we brood gehaald bij de Walmart en onderweg natuurlijk geluncht. We waren hier rond kwart voor 3 bij het park en helaas was de boottocht van 90 minuten al volledig uitverkocht. We konden nog wel een tocht van 30 minuten doen en hebben hier maar voor gekozen. We hadden allemaal nog geen ervaring met een glasbodemboot en wisten dus niet wat ons te wachten stond. Maar wow wat ziet dit er gaaf uit. Ik vond het serieus jammer dat we maar 30 minuten hiervan mochten genieten. Maar in deze 30 minuten hadden we wel geluk, want we hebben rivierottertjes zien zwemmen langs de kant.

Glassbotomboat

Glassbotomboat2

Glassbotomboat3

Glassbotomboat4

Glassbotomboat5

Na deze 30 minuten hebben we nog een kleine wandeling over de boardwalk gemaakt en vonden het toen tijd om onze villa voor de rest van de vakantie op te gaan zoeken.

Silver Spring State Park

Omdat we niet over de tolwegen willen rijden, heeft het even geduurd, maar we zijn er gekomen. Nadat we snel onze spullen hadden uitgeladen werd het tijd om de Olive Garden op te zoeken en hier hebben we wederom heerlijk gegeten. Behalve Richard hadden we allemaal iets gekozen wat we deze vakantie al eerder hadden gehad. Na het eten zijn we nog even naar de Lake Buena Vista Factory Outlets gereden en hebben hier een stop gemaakt bij de Timberland Store (deze zit niet meer in andere Outlets, behalve in de omgeving van Orlando en Miami) en de Old Navy.

LBVFO

Daarna nog even snel bij de Walmart naar binnen gelopen voor het aanvullen van onze voorraden. Morgen willen we naar de beide Premium Outlets (laatste mogelijkheid voor de Black Friday Sales) en voor de rest zien we het nog wel. Leuk detail is dat Richard jarig is, dus dat gaan we overal verkondigen voor extra korting!