Vanmorgen waren we weer op tijd op pad en dit keer ging de rit naar Plymouth in Massachusetts. Plymouth is de kolonie waar de Pilgrim Fathers of Pilgrims zich settelden. De Pilgrims waren een groep Engelse geloofspuriteinen die hun land verlieten onder druk van koning James.

De groep was op zoek naar een woonplaats waar de leden hun religie vrij konden uitoefenen en in staat waren volgens door hen zelf gestelde regels te leven. De groep had gebroken met de Engelse staatskerk omdat die volgens hen de reformatie niet ver genoeg had doorgezet. Onder leiding van William Brewster verlieten zij hun huis in Engeland en voeren naar Amsterdam om aan de religieuze vervolging in Engeland te ontkomen. Daar voegden zij zich bij de Engelse vluchtelingen die al in Amsterdam woonden. Om niet betrokken te raken bij de twisten tussen deze vluchtelingen, besloten zij in 1609 naar Leiden te gaan, waartoe zij op 12 februari 1609 schriftelijke toestemming kregen. Gedurende 11 jaar woonden ze in Leiden. Omdat ze de lokale, reeds bestaande, Engelstalige gemeenschap en hun Engelstalige dominee veel te vrijzinnig vonden, was er geen samenwerking met hen. Een groot aantal van hen besloot in 1620 om naar de Nieuwe Wereld te trekken; hun economische situatie in Leiden was niet rooskleurig en bovendien vonden ze de Nederlandse samenleving veel te libertijns. Ze waren bang dat hun gemeenschap zou worden vermengd met andere en zo zou verwateren; een ontwikkeling die bij de gemeenschappen van de Franse en Vlaamse protestanten al gaande was. Minder dan de helft van de gemeenschap voer vanuit Delfshaven naar Southampton in het schip Speedwell, waar ze zich voegden bij een grotere groep separatisten. De twee groepen scheepten vervolgens samen in op de Mayflower en staken zo de Atlantische Oceaan over. Onze eerste stop was dan ook het bezoek aan de replica van de Mayflower.

Mayflower

Mayflower2

Mayflower3

Mayflower4

De Mayflower vertrok op 16 september 1620, met 102 emigranten aan boord (bij aankomst in de Nieuwe Wereld waren het er nog steeds 102, echter onderweg was er één persoon overleden en één geboren aan boord), naar Noord-Virginia, waar ze een stuk land hadden toegezegd gekregen door een vriend van de familie Brewster. Ze werden echter door stormen uit hun koers geblazen en arriveerden na 65 dagen op zee op het schiereiland Cape Cod, waar ze nabij het huidige Provincetown voor anker gingen. Omdat het een aanzienlijke reis zou worden naar hun oorspronkelijke bestemming, kozen de Pelgrims er toen voor om hun plan te laten varen en ter plekke een gemeenschap te stichten. Ze hadden geen wettelijke basis om een kolonie te stichten en ondertekenden gezamenlijk een eigen verklaring, de Mayflower Compact. Hoewel ze voedsel en zoet water aantroffen op Cape Cod, en zelfs contacten legden met plaatselijke inboorlingen, staken ze uiteindelijk de baai van Cod over, en vestigden zich in wat de Plymouth Colony genoemd zou worden op het vasteland van Massachusetts. Na ons bezoek aan de Mayflower zijn we naar Plymouth Plantation gegaan en hebben hier rondgelopen door een klein dorpje zoals dit er rond 1620 heeft uitgezien. Ook zijn we bij een mini nederzetting geweest van de oorspronkelijke bewoners van de Nieuwe Wereld.

Plymouth plantation

collage

hout hakken

Plymouth plantation2

Plymouth plantation3

Het was een leuke, leerzame dag waarin veel indrukken zijn opgedaan. Hierna zijn we weer teruggereden naar het hotel. Morgen gaan nog wat rondkijken in de omgeving en vast onze koffers gereed maken voor de reis terug naar huis.