Vanmorgen moesten we heel vroeg op en voor de zekerheid hadden we de wekker gezet, maar wederom was dat niet nodig. Voor de wekker waren we allebei al wakker. Omdat er in dit geen hotel geen ontbijt bij zit, hadden we gisteravond al een brood gehaald bij de supermarkt aan de overkant.

Na het ontbijt zijn we op pad gegaan. We moesten ons om 9 uur melden, dat betekende om kwart voor 8 in de auto zitten. Om even voor 9 waren we op de plaats van bestemming en heb ik onze geprinte tickets omgewisseld voor kaartjes voor de Whale Watch waar we om 10 uur aan mee gaan doen. Hierna hebben we de auto geparkeerd op een betaalde parkeerplaats en zijn de pier op gelopen.

Laag water

We moesten om half 10 boarden dus stonden we op dat moment gereed.

onze boot

Omdat het erg waaide werden we gewaarschuwd dat het wel erg heftig zou zijn en dat als je last had van motion sickness had het beter was om daar een pilletje voor te nemen. Nu heb ik de laatste keren op open water geen last gehad, maar ik heb voor de zekerheid toch maar een pilletje gehaald. We gingen als eerste aan boord en konden op de boeg staan.

Aan boord

Terwijl we de haven uitvoeren mochten we daar blijven staan, maar in de Cape Cod Bay, moesten we langszij gaan zitten. De golven waren echt hoog, sommige wel een meter hoog. Op een gegeven moment draaide de boot en kregen we een laag zeewater over ons heen. Dit was onze hint om toch maar binnen te gaan zitten. Op een gegeven moment stopte de boot, er waren wat uitblazingen van een walvis gespot. En inderdaad heel erg in de verte zagen we deze. Op een gegeven moment dook de walvis onder en gaf de kapitein aan dat het nu wel ruim een half uur zou duren voordat deze weer boven kwam. We gingen dus verder. Van deze uitblazingen heb ik geen foto’s gemaakt. Na ongeveer nog een kwartiertje verder varen gaf de kapitein aan dat we in het gebied van de walvissen waren en inderdaad nog geen 2 seconden later zagen we een humpback whale (bultrugwalvis). Deze (volgens de kapitein een vrouwtje van 7 jaar) was aan het eten en kwam wel heel erg dichtbij. Dit leverde een paar goede foto’s op.

Whale 1

Whale 2

Whale 3

Whale 4

Whale 5

Whale 6

Whale7

Whale 8

Whale 9

Whale 10

Whale 11

Whale 12

Whale 13

Whale 14

Niet veel later zagen we ook een blauwe vinvis en een dwergvinvis. Deze kwamen helaas niet dichtbij genoeg om goed op de foto te krijgen. Maar we hebben ze wel goed kunnen zien. Op een gegeven moment kwam er nog een bultrugwalvis bij en waren de 2 samen aan het werken voor het eten. Dit is volgens de kenners een uniek schouwspel en daar waren wij getuigen van.

Whales 1

Whales 2

We hebben ruim 40 minuten hier genoten van de walvissen en toen gaf de kapitein aan dat het tijd werd om terug te gaan. We stonden nog steeds lekker op de boeg te praten met iemand toen de boot weer een golf aan water naar binnen haalde. Dit was voor ons het teken om te verplaatsen, maar helaas we kregen nog een 2e grote golf erachter aan en die belandde boven op ons. We waren zeg maar gerust behoorlijk nat. Verder verliep de terugreis zonder problemen (voor ons tenminste, want ik begreep dat er toch een aantal behoorlijk last hadden gehad van de deining). Weer aan land hebben we de auto van de betaalde parkeerplaats gehaald en zijn naar de supermarkt gereden voor een vers brood. Hierna zijn we naar een handgemaakte dam (breakwaterdam) gereden en hebben hier lekker geluncht.

shark warning

Daarna zijn we over de rotsen van de breakwaterdam gelopen naar de overkant.

Break water

Break water2

Break water3

vuurtoren

Omdat het water omhoog kwam en er in deze dam toch aardig wat lage stukken zaten zijn we nadat we op het strand hadden gestaan direct teruggelopen naar de overkant. Met droge voeten hebben we de overkant gehaald, maar vroegen ons wel af wat de reden van deze dam is. Bij het visitorcenter van de Cape Cod National Seashore hebben we dit uiteraard gevraagd. De dam is in 1911 gebouwd en heeft als doel het zand vanuit de duinen uit de haven te houden, zodat de haven een haven kan blijven. Hierna hebben we nog een aantal detours gemaakt voordat we naar het hotel teruggereden zijn.

bird

Morgen gaan we naar onze laatste stop van deze vakantie. Hier blijven we 4 nachten en kunnen we op ons gemak de laatste boodschappen doen (alhoewel, volgens mij hebben we alles wat we konden vinden al) en nog wat genieten van de omgeving.