Omdat het gisteravond erg laat was geworden en een superlange dag met veel indrukken, werden we gelukkig iets later wakker vanmorgen. Ik had in de metro al een deel van het verslag geschreven, maar toch gisteravond geen puf meer om het af te maken en te plaatsen. Dit wilde ik vanmorgen doen. Maar helaas het internet lag eruit en konden we niets plaatsen.

Hierdoor waren we ineens lekker vroeg en na het ontbijt zijn we wederom richting Alewife station gereden. We zijn nu bij halte Park Street uitgestapt en vanuit de metro stapten we zo in het park Boston Commons, het oudste publieke park in heel Amerika, dat oorspronkelijk gebruikt werd om vee te laten grazen, als de boer zelf geen land had of geen voer meer had om het vee te voeren. We hebben ons gemeld bij de tour en moesten om 5 over 10 weer verzamelen. Omdat het op dat moment net na 9 uur was, besloten we om een rondje door het park te lopen. Terwijl we liepen zei Sjon opeens, wel raar dat we in dit park nog helemaal geen eekhoorntjes hebben gezien, terwijl we die in Amerika altijd overal zien. En als op zijn wenken bediend, zagen we ineens wel 30 eekhoorntjes op één plek.

eekhoorntjes eekhoorntjes2

Sjon probeerde het nog een keer, maar dan met beren, maar helaas dat werkte niet. Omdat komend weekend Memorial Day Weekend is (vergelijkbaar met dodenherdenking bij ons) worden op bepaalde plaatsen vlaggetjes geplaatst. Iedere vlag voor een overleden militair. In dit park waren er maar liefst 37.000 geplaatst. Dit zijn de overleden militairen van de staat Massachusetts vanaf de revolutionaire oorlog tot heden. We zijn er om heen gelopen, het is zo indrukwekkend om te zien. Zoveel respect als daarvan af komt.

Memorial Day vlaggetjes

Memorial Day vlaggetjes2

Memorial Day vlaggetjes3

Terug bij het visitor center hadden we nog even tijd en hebben we (heerlijk om free wifi in een park te hebben) met Romy via Facetime gekletst. Onze tour over de Freedom Trail startte voor het visitor center en onze tourguide was Anne. Anne vertelde met veel bevlogenheid en humor over het ontstaan van Boston.

Wachten tot de tour start
Boston werd in 1630 gesticht door puriteinse kolonisten op het schiereiland dat de plaatselijke indianen Shawmut noemden. De kolonisten gaven de nieuwe vestiging de naam Boston naar de gelijknamige stad in Lincolnshire in Engeland, waar een aantal van hen vandaan kwamen.


De inwoners van Boston zorgden goed voor elkaar en mochten mee beslissen over de ontwikkeling van Boston als je aan 3 voorwaarden voldeed. Je moest een man zijn, je moest voor 20 pond aan bezit hebben en het puriteinse geloof hebben. Omdat bijna alle kolonisten (want je moest al bemiddeld zijn om de oversteek te kunnen maken) daaraan voldeden, werd Boston een echte democratie. Zo leefden de kolonisten een hele lange tijd totdat in Europa de 7-jarige oorlog uitbrak.


De 7-jarige oorlog is de verzamelnaam van enkele oorlogen gestreden tussen 1756 en 1763 in Europa en haar kolonies. Groot-Brittannië en Frankrijk bestreden elkaar ook buiten Europa. Tijdens de oorlog in Amerika vochten voornamelijk Britse troepen tegen de Fransen. De Britse troepen werden gefinancierd met belastinggeld dat in Groot-Brittannië geïnd werd en na deze oorlog zocht het Britse Parlement compensatie voor de gemaakte kosten. Vanaf 1764 voerde Groot-Brittannië verscheidene wetten in die de Amerikaanse kolonies nieuwe belastingen oplegden en grote weerstand opriepen binnen de kolonies. De Amerikanen zagen door de directe belastingen hun rechten als Engelsman geschaad. Voor de Britten waren deze wetten noodzakelijk om de autonomie van de kolonisten terug te schroeven. Door de grote weerstand tegen deze wetten voelde het parlement zich genoodzaakt Boston in 1769 te bezetten, wat uiteindelijk zou leiden tot het Bloedbad van Boston in 1770. Boston is de bakermat van de Amerikaanse Revolutie. De eerste schermutselingen die tot de revolutie leidden vonden er plaats op 5 maart in 1770, toen Britse soldaten het vuur openden op protesterende burgers. Deze gebeurtenis staat bekend als het bloedbad van Boston. Er vielen vijf doden.

sign of the Boston Massacre
Onze tour leidde ons langs de verschillende belangrijke plaatsen van bovenstaande en hebben we uiteindelijk ook op de plek gestaan waar het bloedbad van Boston plaatsvond. Na de tour, welke 2 uur duurde en een hoop informatie wijzer, zijn we via de Five Guys (je moet toch ook lunchen) naar de haven gelopen waar de Boston Tea Party plaats vond. Wij hadden via Groupon kaarten gekocht om ook dit stukje geschiedenis te herbeleven. We gingen verkleed als indianen (kregen allemaal een veer) aan boord van de Eleanor, hebben kratten thee in het water mogen gooien om de geschiedenis te herbeleven. Ook dit was een leuke en leerzame tour.

Boston Tea Party 

thee overboord gooien

The Boston Tea Party in het kort:

Eén van de wetten was de belasting op thee en John Hancock (ook een belangrijke figuur in Boston in die tijd) organiseerde als tegenreactie een boycot tegen thee van de Engelsen. De schepen met thee werd de toegang tot de meeste Amerikaanse havens geweigerd. De grote uitzondering was Boston, want de gouverneur was op de hand van de koning (hij had er persoonlijk belang bij dat de thee aan land kwam, want zijn zoons verkochten deze thee en zonder thee geen verkoop). Op 16 december 1773, de nacht voordat de thee aan land zou worden gebracht, stormden zoals ze zichzelf noemden de Sons of Liberty – een groepje van 60 Bostonions onder leiding van Samuel Adams (zijn graf hebben we gister gezien op de Granary Burying Ground)– de scheepswerf op, verkleed als indianen. In de haven lagen drie theeschepen, de Dartmouth, de Eleanor en de Beaver voor anker. De Sons of Liberty enterden de schepen en begonnen de lading te vernielen. Tegen negen uur 's avonds hadden ze de gehele lading van 342 kratten verwoest en in de haven gesmeten. De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. Echter de eerste veldslagen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vonden pas plaats in de vroege morgen van 19 april 1775 in Lexington (waar wij ons hotel hebben) en Concord ten westen van Boston.

 the boston tea party compleet

Na deze tour zijn we teruggelopen naar een halte van de rode lijn en zijn weer terug gegaan naar Alewife Station. Daar vandaan zijn we via een omweg naar ons hotel teruggereden. Het internet deed het eindelijk weer en konden we het verslag van de dag ervoor online zetten. Omdat we door alle indrukken en de lange dag van gister erg moe waren zijn we rond half 10 naar bed gegaan. Morgen gaan we de omgeving van Boston verlaten en gaan naar onze volgende bestemming van deze rondreis. Boston is een mooie stad, prettig om door heen te lopen, nog leuker om door heen te fietsen. Er zijn veel bezienswaardigheden en er is een rijke geschiedenis. Wij vonden het fijn om ons hotel buiten Boston te hebben en met het ov naar het centrum te gaan. Het beste is om losse kaartjes te kopen als je zoals wij maar 2 dagen in de stad bent. Je kan op een kaartje heel Boston doorreizen, zolang je maar niet boven de grond komt. Dus elk los stukje metro kost je een kaartje ongeacht hoe kort het stukje is.