Onze laatste volle dag. Het zit er bijna weer op. Vanmorgen hebben we na het ontbijt nog even rustig aan gedaan en zagen vanuit onze hotelkamerraam dat de straat voor het hotel was afgezet.

Er was een wielerronde gaande.

wielrennen2 wielrennen

Rond kwart voor 11 zijn we richting de metro gelopen om eerst naar Arlington te gaan. Hiervoor moesten we met de blauwe lijn van de metro en lag één halte verder dan het Pentagon Memorial.

arlington

Het was al erg warm en de wandeling naar het graf van de onbekende soldaat is grotendeels vol in de zon. Omdat we net te laat waren voor de wisseling van half 12, zijn we via het graf van J.F. Kennedy naar het graf van de onbekende soldaat gelopen.

arlington2

Hier moesten we even wachten en toen de klok 12 sloeg kwam de aflossing. Dit is een heel indrukwekkend gebeuren en gaat allemaal heel precies.

wacht

wachten

Na de wisseling van de wacht volgde een wisseling van de krans (dit hadden wij nog niet eerder gezien). Hierbij kwamen 4 afgevaardigden van een school een nieuwe krans bij het graf leggen. Dit gebeurd onder begeleiding van Taps (het nummer wat gespeeld wordt als er een militair wordt begraven). Na dit indrukwekkende gebeuren zijn we naar sectie 46 gelopen om daar de gedenkstenen van de 2 gecrashte spaceshuttles te bezichtigen.

Challenger

Deze staan hier ter nagedachtenis van de astronauten. Daarna zijn we naar het Robert E. Lee memorial gelopen. Ik had verwacht dat het net als het Lincoln memorial een gedenkplaats zou zijn, maar het bleek het huis te zijn waar hij en zijn vrouw gewoond hadden voordat Arlington een begraafplaats werd. Hier konden we door het huis heen lopen en dit keer mochten er wel foto’s genomen worden.

robert e lee memorial

Het uitzicht vanuit het huis is super!

overzicht washington

We vonden het na deze bezichting wel genoeg en zijn richting de uitgang en de metro gelopen. Hier hebben we de blauwe lijn terug genomen en zijn bij het Pentagon uitgestapt voor het Pentagon memorial.

Pentagon memorial2

Ze hebben bij deze memorial 184 bankjes gemaakt aan de kant waar het vliegtuig in het Pentagon is gecrasht. De bankjes staan in de vliegrichting van het vliegtuig. Er werd wel onderscheid gemaakt tussen de bankjes van de slachtoffers uit het vliegtuig en de slachtoffers in het Pentagon. Van degene die in het vliegtuig zaten was de naam leesbaar in de richting van de aanvliegroute en stond je dus met je rug richting het Pentagon. Van de slachtoffers van het Pentagon was dit vice versa.

Pentagon memorial

Met het bezoek aan deze memorial hebben we alle drie de 9-11 memorials bezocht en verbazen we ons steeds weer over de gruweldaden van deze terroristen. Vol onder de indruk zijn we teruggelopen naar de metro en naar ons hotel. Hier hebben we de laatste was gedraaid, de koffers ingepakt en uiteraard ook ingecheckt voor de vlucht van morgen. Terwijl daar mee bezig waren kwam er een gigantische stortbui uit de hemel vallen.

regen2 regen

Gelukkig waren wij in het hotel en hebben we deze hele vakantie geen druppel regen op ons hoofd gehad. Morgen vliegen we pas laat in de middag dus we kunnen morgenochtend nog op ons gemak de laatste spullen inpakken.