Na het uitchecken in het hotel in Norfolk zijn we op weg gegaan naar onze voorlaatste stop deze rondreis, namelijk Williamsburg. Deze rit zou niet lang in beslag nemen en als je via de snelweg gaat is het een stukje van ongeveer een uur. Wij wilden echter het eerste stuk over de Colonial Parkway rijden.

Het tweede stuk hadden we in ieder geval al in 2009 gedaan. Hoewel het niet de bedoeling was en niet in onze eerste planning zat opgenomen, kwamen we onderweg borden tegen over Yorktown Battlefield. Omdat we Jamestown al gezien hadden (we hadden het niet erg gevonden om dit nog een keer te doen) en dit geheel nieuw voor ons was besloten we om hier een kijkje te gaan nemen. In Yorktown is 1781 het werkelijke einde van de bezetting door de Britten in Amerika tot stand gekomen. Om het verhaal wat hier heeft afgespeeld duidelijk te maken moet er eerst een stukje voorgeschiedenis verteld worden:


“In 1607 kwamen de Britten onder leiding van John Smit naar Amerika en bezetten het continent met 13 kolonies, de Fransen deden ditzelfde, maar dan in Canada (vandaar dat de oostkant van Canada Franstalig is). In 1775, het begin van de Amerikaanse Revolutie was het resultaat van de door het Britse Parlement ingevoerde wetten die nadelig waren voor deze dertien kolonies. De weerstand tegen deze wetten leidde tot een politieke en sociale afsplitsing van het Britse Rijk en dreef de dertien kolonies ertoe zich te verenigen in een onafhankelijke staat: de Verenigde Staten van Amerika. Op 4 juli 1776 werd hiervoor de declaration of independence opgesteld. Echter op dat moment waren de “New Englanders” nog aan het vechten tegen hun bezetters de Britten. In 1778 werd de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog zelfs een internationale oorlog, die zich naar Europa, haar kolonies in Amerika en India verspreidde. Frankrijk was al sinds 1776 informeel betrokken bij het conflict in Noord-Amerika. De Franse admiraal La Touche-Tréville leverde de Amerikanen voorraden, munitie en wapens op vraag van de latere president Thomas Jefferson”.


Onze tour op het battlefield begint: in januari 1781 arriveerde een Brits leger in Virginia. Dit leger baande zich een weg door Virginia en vernietigde daarbij alles wat het leger tegenkwam, zoals opslagplaatsen, molens en andere economische gebouwen. In februari zond generaal Washington (later de eerste president van de Verenigde staten) generaal la Fayette om de Britten tegen te houden. De Britse generaal Cornwallis werd bevolen, om een versterkte positie in te nemen, die bevoorraad en indien nodig geëvacueerd kon worden via de zee. Hiervoor koos hij Yorktown in Virginia. Doordat de komst van de Franse vloot uit de Caraïben de geallieerden de controle over de Chesapeake Bay zou geven, begon generaal Washington zijn Amerikaanse en Franse troepen naar Virginia te verplaatsen. In september versloeg de Franse vloot die van de Britten bij de zeeslag bij Chesapeake Bay, waardoor Cornwallis werd afgesneden van de zee en geïsoleerd werd.

kanonnen

Hierdoor raakten langzaam maar zeker zijn voorraden op en ook was er weinig communicatie meer mogelijk met zijn Britse achterban. Begin oktober 1781 begon een leger van Amerikanen en Fransen onder het bevel van generaal Washington met het bevechten van Yorktown. Na een hevig bombardement en het verlies van de voorposten gaf generaal Cornwallis, met een leger van 7.000 soldaten, zich over op 19 oktober 1781. De overgave van Yorktown zorgde ervoor, dat de Britse koning de steun van het parlement verloor, waardoor er geen grootscheepse acties meer mochten in Noord-Amerika.

La Fayette Gun

Hoewel 30.000 Britse soldaten New York City, Charleston en Savannah bezetten, werd de rest van de oorlog elders (voornamelijk door zeeslagen) voortgezet tot een vrede werd onderhandeld in 1783, het werklelijke einde van de bezetting. We hebben een tour met een ranger gedaan en Robbie kon erg duidelijk en vol enthousiasme vertellen. Na deze vertelling over de veldslag zijn we naar het dorpje Yorktown gereden en hebben daar eerst aan de York River geluncht.

Yorktown Onion

Hierna hebben we door het dorpje Yorktown gelopen waar belangrijke figuren uit de Amerikaanse revolutie hebben gewoond.

Yorktown

Ook was er een autotour langs belangrijke punten van de veldslag. Hiervan hebben we een klein stukje gereden en zijn toen richting Williamsburg gereden.

Colonial Parkway

De rit over de Coloniale Parkway was erg rustig en vooral erg groen. Bij het hotel aangekomen hebben we onze spullen naar de kamer gebracht en zijn naar de Premium Outlets gereden. Hier hebben we langs alle winkeltjes gelopen en zijn zonder spullen weer terug naar het hotel gegaan.

Premium Outlets

Morgen gaan we een aantal bezienswaardigheden hier in de omgeving doen en ’s avonds gaan we terug naar de Premium Outlets, dit keer om wel met spullen terug te komen.