Ook vanmorgen waren we lekker op tijd wakker. Alleen bij het ontbijt kon je zien hoe druk het eigenlijk was in het hotel. Duidelijk een weekend waarin veel Amerikanen op pad gaan en overnachten in hotels onderweg. Gelukkig hoefden we niet lang op een plekje te wachten en konden we gaan ontbijten. Na het ontbijt hebben we onze spullen ingepakt en zijn richting Walmart gereden (de supermarkt hier in het dorp heeft geen vers brood) en de Walmart ligt 8 mile verder.

Nadat we hier onze spullen hadden gehaald zijn we weer door ons dorp gereden naar Mammoth Cave National Park.

ingang park

Het visitorcenter, waar de tours geboekt kunnen worden, lag een behoorlijk eind het park in. Daar aangekomen, bleek er een verscheidenheid aan tours beschikbaar te zijn. Welke gaan we kiezen? Even een ranger vragen. Zij gaf aan dat de beste tour voor de eerste keer in de caves “the Historic tour” is. Deze tour is 2 mile lang en duurt 2 uur. Het diepste punt wat tijdens deze tour wordt gehaald is 310 feet (= bijna 95 meter diepte). Op dat punt zit je nog maar iets meer als 15 meter boven het water niveau. De tour is zeer indrukwekkend en op sommige punten zo smal dat je met moeite er doorheen kan.

Grot2

Grot Grot3

Op een ander punt moet je een heel eind gebukt lopen (ja, zelfs ik met mijn korte lengte), maar wow wat een ervaring. Helaas deed de camera het niet zo heel goed en moesten we flink doorstappen om het in die 2 uur te redden.

bottomless pit

Uiteraard waren er onderweg wel stops waarin het één en ander verteld werd over de grotten. De totale lengte van het grottenstelsel wat ze al herontdekt hebben is 400 mile, maar er schijnt nog veel meer te zijn.

Grot4

De grotten werden tijdens de oorlog van 1812 (degene waarover we bij toeval in Michigan wat over te weten zijn gekomen). De Engelsen hadden namelijk toen ze Michigan veroverd hadden alle havens en belangrijke toegangswegen afgesloten en daardoor konden de Amerikanen niet aan voorraden komen. Zo ook niet aan een belangrijk onderdeel voor de buskruit voor de kanonnen en geweren. Nu schijnt het zo te zijn dat de uitwerpselen van vleermuizen (welke in die tijd met miljoenen in deze grotten verbleven) dit belangrijk onderdeel bevatten. Wat de bewoners van die tijd dus deden was water via leidingen de grotten in voeren. De modderige substantie met deze uitwerpselen via een andere leidingstelsel de grot uit lieten stromen. Daar het water boven een vuur verdampte en zo het onderdeel voor de buskruit genereerde. In totaal hebben ze tijdens deze oorlog 400.000 pound (ruim 181.000 kilo) uit de grotten gehaald. Er schijnen nog wel vleermuizen in de grotten aanwezig te zijn, maar wij hebben er geen gezien. Op de weg terug naar boven moesten we een trappentoren op klimmen van 155 treden. De hele tour bevatte 440 treden.

details historic tour

Na afloop van de tour zijn we teruggelopen naar de auto. Omdat het nog erg vroeg was zijn we het park doorgereden en op een gegeven moment kregen we een bord “Road ends in water”. Dit klopte, maar gelukkig was er een pontje die ons naar de overkant bracht.

ferry op de ferry

Onderweg hebben we een groundhog gezien (op de eekhoorns na onze eerste levende wildlife yeah).

groundhog

groundhog2

Bij het eind hebben we nog een klein wandelingetje gemaakt naar een uitkijkpunt over Green River.

kleine wandeling

Tegen het eind van deze wandeling moesten we even wachten op een overstekende Garter Snake. Gelukkig was het een klein exemplaar van ongeveer 30 centimeter. Ook al zijn ze niet giftig, vind het toch niet fijn die glibberige beesten.

Gartersnake

Morgen gaan we wederom de grotten in, maar dan om een andere tour te doen. Deze tour bevat nog meer traptreden, dus de sportschool hoeft even niet.