Vanmorgen zaten we om even na 7 uur aan het ontbijt in het hoofdgebouw. Het zonnetje scheen al lekker en daardoor voelde het veel warmer aan dan de temperatuurmeter aangaf. Na het ontbijt zijn we terug gelopen naar onze kamer.

Hier hebben we de laatste dingen gedaan en zijn in de auto gestapt om door Amish country te rijden. We hadden geen route en het was de ene keer rechtdoor op een kruising, de andere keer linksaf en dan weer rechtsaf. We hadden al vrij snel heel veel gezien en de waardering voor Pennsylvania werd groter.

werken op het land

Niet door de Amish, maar door de staat zelf. Het is mooi heuvelachtig en vooral erg groen. De Amish zijn een groot onderdeel ervan en daardoor kom je ze tegen op deze landelijke weggetjes in de omgeving van Lancaster.

vader met kinderen

Je hebt 2 soorten, de Mennonieten en de Amish. De Mennonieten mogen wel in auto’s rijden en stroom gebruiken. De Amish mogen dit niet. Dit verklaard waarom we soms Amish zagen op een tractor of in een auto. Naar mate we langer in de rondte reden viel het steeds meer op dat er inderdaad geen stroomdraden richting de grote boerderijen van de Amish liepen. Op elke boerderij werd hard gewerkt, hetzij in de prachtig aangelegde tuinen of op het land. In Paradise zelf reden we op een gegeven moment langs een farmersmarket en daar zijn we even over heen gelopen.

koets

Ook hier zaten Amish tussen die hun handgemaakte spullen verkochten. We hebben niets gekocht, maar het was wel heel leuk om even over heen te lopen.

Famersmarket

Parkeerplaats

Ondertussen werd het tijd om een plek uit te zoeken voor de lunch. Dit werd de Five Guys in Lancaster. Hier hadden we de vorige keer dat we door Lancaster heen reden al gegeten. Na de lunch zijn we verder gegaan met het rondrijden door het gebied om Lancaster. In dit gebied leven 85.000 Amish en is de 2e grote groep van Amerika. In Amerika zijn ze verspreid over 23 staten en één in Canada.

amish

Rond half 5 hebben we Tom de opdracht gegeven om richting het hotel te rijden en hierbij de snelwegen te vermijden. Om even na 5 uur waren we terug in onze kamer. De rest van de avond hebben we ons vermaakt met televisie kijken en een beetje internetten. Het was een dag met veel indrukken en contrasten, waarbij ik niet zeker weet wie er nu beter af is. De zwerver op de hoek bij het stoplicht die met zijn bordje smeekt om geld of de Amish die hard werkt op zijn land, iedere dag een doel heeft in zijn leven, maar dit moet doen zonder stroom en andere nieuwe technologieën. Morgen gaan we naar Somerset. Niet omdat hier iets bijzonders te doen is, maar omdat het doorrijden naar onze bestemming daarna net even te groot was om te overbruggen. Natuurlijk gaan we morgen ook onderweg wel dingen doen, maar dat ga ik niet verklappen.