Vanmorgen waren we weer heel vroeg wakker, maar toch iets minder vroeg dan gister. We hebben het nu tot 10 over 5 volgehouden. We waren vandaag niet als eerste aan het ontbijt om half 7. Het was namelijk al behoorlijk druk. Het ontbijt was net als gister weer prima voor mekaar. Na het ontbijt hebben we onze spullen van de kamer gehaald en om kwart voor 8 waren we op weg naar de metro die ons richting Battery Park zou brengen. De eerste boot van Statue Cruises zou om 9 uur gaan en daar zaten wij op. Na ongeveer 20 minuten varen waren we op Liberty Island waar we heel dichtbij de Statue of Liberty konden komen.

voor het vrijheidsbeeld  Statue of Liberty

Ook hadden we toegangskaarten om er in te mogen. Sjon en ik hadden ook toegang tot de kroon, alleen daarvoor moesten we in totaal 354 traptreden op lopen. Om bij een soort balkon te komen waren al ongeveer 200 treden. Omdat Romy geen toegang had tot de kroon (de toegangskaarten hiervoor waren al uitverkocht toen we haar bijboekten) en het een hele steile trap omhoog was het laatste deel, besloten we om te stoppen bij de balkon en niet door te gaan tot de kroon.

De skyline van Manhattan

Het uitzicht is niet zo spectaculair als vanuit het Empire State Building, maar de skyline van Manhattan is absoluut de moeite waard.

panorama manhattan

Voordat we de boot naar Ellis Island wilden nemen hebben we eerst nog wat gegeten in het restaurant bij de Statue of Liberty. Ellis Island is een eiland in de Haven van New York en New Jersey dat eind 19e en begin 20e eeuw dienst deed als grenspost voor aankomende nieuwe immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen.

Ellis Island

Het gebouw is nog precies zoals het destijds was en door middel van foto's en voorwerpen wandel je als een immigrant door het gebouw heen. Je kon ook worden afgekeurd en kon je met de boot weer terug naar je eigen land waar je vandaan kwam. Want als je ook maar ziek was of je conditie was niet goed liep je de kans dat je Amerika niet in kwam. Tussen 1 januari 1892 en november 1954 kwamen in totaal zo'n 12 miljoen immigranten door de poorten van het verwerkingscentrum op Ellis Island. Buiten het gebouw hebben ze een muur gemaakt met alle namen van de mensen die via Ellis Island als immigrant Amerika binnen zijn gekomen. De naam Gortenmulder kwam hier niet op voor, maar de naam Kooi wel.

Kooi

Nadat we in het zonnetje een lekker ijsje hadden gegeten hebben we de boot terug naar Manhattan genomen. Het was inmiddels 3 uur en doordat we al vroeg op waren, veel gelopen hadden en het best warm was, waren we helemaal op. We besloten om Ground Zero te laten voor wat het was vandaag en de metro terug te nemen naar 34th Street.

drukte in de straten van New York

Hier zijn we even bij Borders naar binnen gelopen voor wat manga boekjes voor Romy en hebben we bij K-Mart wat cola gehaald voor op de kamer. Toen we terug kwamen in onze kamer, was deze nog niet gedaan. Het kamermeisje was bezig met de kamer naast de onze. We hebben alleen om schone handdoeken gevraagd, want we hadden geen zin om onze kamer te verlaten en het was al na 4 uur. Nadat we even op de kamer hadden gezeten hebben we weer een maaltijdsalade gehaald bij hetzelfde tentje van gister. Na het eten hebben we wat televisie gekeken. Morgen willen we vroeg naar The Top of the Rock, ook hier kunnen we genieten van het uitzicht over New York. Daarna willen we de metro pakken terug naar Battery Park om alsnog Ground Zero te bezichtigen. 's Avonds gaan we naar een wedstrijd van de New York Yankees.