YES!!!!

We hadden de wekker vanmorgen heel vroeg gezet, want we moesten al om half 8 helemaal aan de andere kant van Campbell River zijn. Nu vond een collega van mijn moeder het leuk om ons nog vroeger wakker te maken door ons eerst om kwart over 2 vannacht te bellen en toen we daar niet op reageerden ons een smsje te sturen. Ik denk dat deze collega geen rekening had gehouden met het tijdsverschil van 9 uur. Maar voordat we weer allemaal in slaap waren gevallen duurde even en dan gaat die wekker voor je gevoel extra vroeg af om 5.15 uur. Maar goed, we zijn er allemaal uit gekomen en vol spanning zijn we na het ontbijt vertrokken. We waren om kwart over 7 bij de haven aangekomen waar we ons moesten melden. Onze kapitein, Aaron genaamd was er ook al. Om kwart voor 8 kregen we allemaal een waterdicht pak in onze handen met het verzoek deze aan te trekken. Het kostte wat moeite maar uiteindelijk is het gelukt en hadden we allemaal zo'n pak aan.

Allemaal in pak voor de boot

Om precies 8 uur zaten we allemaal in de Zodiac boot voor onze 6 uur durende whale watch tocht en vertrokken we. Als eerste voeren we naar Quadra Island om daar naar bald eagles te kijken. Aaron had al aangegeven niet voor iedere bald eagle en/of seal te stoppen, want die zaten er genoeg. Ons doel waren de orka's. Maar deze bald eagles waren speciaal, ze kregen een haring van Aaron en lieten zich uitgebreid fotograferen.

bald eagle

Hierna zetten we volle vaart richting de orka's. We moesten via de Discovery Passage richting de Johnstone Strait. Om daar te komen moesten we door de Seymour Narrows. Hier moet er zo veel water door een smalle opening dat er draaikolken ontstaan. Deze draaikolken zijn heel bijzonder om te zien. In de Seymour Narrows zat vroeger een hele grote rots, Ripple Rock genaamd. Deze rots hebben ze in 1958 na een voorbereiding van 3 jaar laten exploderen. Teveel schepen kwamen in de problemen door deze rots. Het is de grootste explosie in de geschiedenis geweest. Bij de Nodales Channel stopte Aaron even om iedereen die wilde een muts, duikbril of handschoenen te geven. Ik had mijn vest uitgedaan omdat dat in het pak te warm was, maar hoe dichter we bij de Johnstone Strait kwamen, hoe kouder het werd. Dus toen we deze zaken aangeboden kregen nam ik dat maar wat graag aan. Nu gingen we de Johnstone Strait in. Deze 110 kilometer lange kanaal is gemiddeld 8 graden lager dan de rest van de wateren. Het was er ook erg mistig, wat een spookachtige indruk gaf. Aaron gaf al gauw aan dat de orka's dichtbij waren en dat we pas koffie gingen drinken als we bij de orka's waren. Na nog even kregen we te horen nog 10 minuten en toen ging Aaron steeds langzamer varen, waardoor je een beetje het gevoel dat je in die mistscene van de Pirates of the Caribbean zat. Het was muisstil en iedereen was het water aan het af turen. En toen ineens, ja daar waren ze de orka's...... Wat een mooi gezicht is dat.

orka orka2 orka3

Er zaten meerdere families (pods) op verschillende plekken en we konden ze goed zien. Op een gegeven moment deed Aaron een hydrofoon in het water en toen konden we ze ook nog horen. Een heerlijk geluid. Ze zwommen met het getij mee en bij Telegraph Cove (ja daar waren we afgelopen zaterdag nog geweest) zijn we even aan de wal gegaan om te lunchen en onze benen te strekken. Want op een Zodiac kun je niet lopen.

Aaron bezig met de lunch

De lunch bestond uit een heerlijke kipwrap met een flesje water en diverse koekjes en fruit toe. We mochten even een half uurtje lopen in Telegraph Cove en we zijn even het museum in geweest waar ze allemaal skeletten van zeedieren hebben. Het grootste skelet wat daar hangt is van een fin whale. Dit is de 2e grootste walvis die er ooit in de wateren bij Vancouver Island voor is gekomen. Deze walvis is omgekomen doordat het in aanvaring is gekomen met een cruiseschip. Je kon ook zien dat er botten in het midden van het lichaam gebroken waren. Ook konden we naar de giftshop en natuurlijk hebben we dar ook even gekeken. Het was een leuke aanvulling op de nu al geslaagde tocht. Na de lunch moesten we ons allemaal weer in het pak hijsen en op de boot stappen. We zaten nog maar net toen Aaron vroeg of we een humpback whale wilden zien. Wij natuurlijk allemaal jaaaa. De reactie van Aaron was toen dat we niet op tijd thuis zouden zijn. Ach, wij moeten zaterdag pas het vliegtuig hebben en tot die tijd hebben we alle tijd. We voeren maar een klein stukje en toen stopten we en gingen we weer allemaal over het water turen. Kaptein Bill MacKay zijn boot lag er ook bij. En ja, we zagen de humpback whale boven water komen. En nog een keer, en nog een keer en toen zagen we er nog één. Er zwommen er dus 2 bij Hanson Island in de buurt.

humpback whale humpback whale2

Na ook hier even van genoten te hebben, zijn we weer naar de Johnstone Strait gegaan. Daar zagen we een paar Dall's porpoises zwemmen, maar die lieten zich niet fotograferen. Ook nu zagen we weer een heleboel orka's, op gegeven moment een groep van wel 10 orka's.

orka5

En aan de andere kant van de boot zwommen ook orka's. Volgens Aaron waren al deze orka's de vaste bewoners gedurende de zomermaanden. Het zijn er in totaal ongeveer 150. Het zijn visetende orka's. Het is niet bekend waar ze tijdens de wintermaanden verblijven. De laatste groep orka's die we zagen behoorden tot de A88 pod.

orka4 orka6 orka7

Hierna zijn we richting Campbell River gaan varen. Het was op dat moment 5 voor 2, terwijl de tour maar tot 2 uur zou duren. Tijdens het terug varen waren sommige passagiers, waaronder ikzelf in slaap gevallen, totdat Aaron ineens vaart verminderde en ons attendeerde op een zwarte beer.

beer

Dit was een leuke afsluiter van deze geweldige tour. De rest van het stuk terug was iets heftiger als wat we tot dan toe gehad hadden, maar nog steeds niet zo heftig als afgelopen vrijdag. Om 10 voor 5 waren we weer terug in de haven van Campbell River, dus bijna 3 uur later dan gepland. Het was een geweldige dag, met een heleboel orka's. Dus deze extra whale watch is dus meer dan de moeite waard geweest. We zijn vrijwel direct terug gereden naar de camping en hebben daar de rest van de avond rustig aan gedaan. Morgen gaan we naar Nanaimo waar we de camper schoon gaan maken om overmorgen in te leveren. Misschien dat we onderweg stoppen om hier en daar wat te winkelen, maar dat ligt eraan hoe laat we morgenochtend wakker worden.

 

We hebben ruim 600 foto's gemaakt, dit is slechts een kleine impressie.

 

Voor de liefhebbers is hier nog het filmpje van de whale watch.