Vanmorgen waren we rond 7 uur wakker. Na het ontbijt zijn we op weg gegaan. Eerst hebben we in Lake Louise onze camper wat benzine gegeven. Hij had namelijk ontzettende dorst. Er ging $ 100,-- aan benzine in.

Hierna zijn we via de highway 1 naar de 93 gereden, dit is de Columbia Icefield Parkway.

onderweg bearproof afvalbakken

Onze eerste stop langs deze weg was Peyto Lake. Hadden we gisteren al 2 mooie meren gezien. Deze overtrof ze allebei. Om daar te komen moesten we een weggetje van 700 meter lopen, echter dit weggetje steeg tijdens het lopen ruim 35 meter.

wandelen naar Peyto Lake Peyto Lake

Peyto Lake2 Peyto Lake3

Dat is bijna 2 keer een flatgebouw van 10 hoog. En dat op een stukje van 700 meter.... Na het moois van Peyto Lake, zijn we verder gereden naar Athabasca Glacier en Columbia Icefields. Toen we hier aankwamen, sneeuwde het heel licht en het was een paar graden boven 0. Omdat het rond de lunchtijd was hebben we eerst geluncht in het restaurant bij de gletsjer. Hierna hebben we onze voucher omgewisseld voor tickets om met een speciale bus de gletsjer op te gaan. De gletsjer is in 1840 ontdekt en vanaf die tijd wordt de gletsjer ieder jaar gemeten.

zover kwam de gletsjer in 1844 Columbia Icefield

Tijdens de winter groeit de gletsjer 15 meter en tijdens de zomer wordt de gletsjer 25 meter korter. Dit betekend dus dat de gletsjer ieder jaar 10 meter korter wordt. Onder de gletsjer liggen rotsblokken en daar door smelt het ijs niet. Op het punt waar wij uit de bus mochten is de gletsjer ruim 300 meter dik. Maar om daar te komen moesten we eerst een heel diep ravijnachtig dal in met de bus.

onderweg naar de gletsjer

We mochten 20 minuten op de gletsjer blijven, maar iedereen zat al weer in de bus voordat het zover was. Het was namelijk erg koud op de gletsjer.

op de gletsjer op de gletsjer2

op de gletsjer3 onze bus

Weer terug op het verzamelplatform hebben we daar in het souvenierswinkeltje wat leuke hebbedingetjes gekocht en weer terug gelopen naar de camper. Het was inmiddels al wat helderder weer en het was gestopt met sneeuwen. Maar de temperatuur loog er nog steeds niet om. Omdat het zo koud was leek het ons beter om niet in deze omgeving op de campground te gaan staan, maar meteen door te rijden naar Jasper. Onderweg naar Jasper zagen we een hert (elk of caribou) de weg oversteken. Snel stoppen om een foto te nemen, maar met een camper van ruim 9 meter sta je niet binnen 2 seconden stil, dus de foto was niet zo heel goed gelukt. Vlak voor Jasper hebben we een stop gemaakt bij Athabasca Falls, iets wat we eigenlijk morgen op de planning hadden staan als we naar Jasper zouden rijden. Bij de Athabasca Falls was het erg druk, maar dat was ook niet zo verwonderlijk.

Athabasca Falls Athabasca Falls2 Athabasca Falls3

De waterval was echt heel mooi. We hebben de waterval van alle kanten bekeken en ook het meer waar het eronder ligt. Het was inmiddels 5 uur, dus het werd nu wel tijd om een camping te zoeken. We wilden eerst proberen om een plaats te krijgen op de camping waar we in Jasper zouden verblijven, namelijk Whistlers. Ze hadden nog wel plek, maar zonder service, dit houdt in geen elektriciteit, geen water en geen afvoer. De camping die we vlak bij de gletsjer hadden uitgezocht had dit ook allemaal niet, dus we besloten het maar te doen. Ik kon nog kiezen uit een plaats met firepit of zonder firepit. Omdat het inmiddels lekker weer was en we tijdens de andere 3 dagen hier in Jasper geen firepit hadden, heb ik nu de plek met firepit genomen. We kregen plaats 22 A toegewezen en toen we daar aankwamen zagen we een elk lopen.

op de campground

En nog één, en nog één. Gewoon vlakbij onze plaats waar we de camper moesten plaatsen. Nadat we de camper neergezet hadden, zijn mijn vader en Sjon de firepit aan gaan steken en zijn wij aardappels gaan schillen en in blokjes gaan snijden. We wilden vanavond gebakken aardappels met Franse boontjes en een hamburger van de firepit eten. Het duurde even voordat het vuur goed brandde, maar toen het eenmaal aan was, waren de hamburgers ook zo klaar.

eten op de campground3

We hebben heerlijk buiten gegeten en na de afwas zijn we een stuk over de camping gaan lopen. Toen we weer terug waren bij onze camper was het een drukte van jewelste. Er lopen in totaal 5 elks bij onze camper in de buurt, waarvan 2 met jong.

op de campground2 kleintje drinken

Toen het kouder werd zijn we naar binnen gegaan. Morgen gaan we bij de ingang onze ander plaats regelen, waar we 3 nachten blijven. En verder gaan we het dorp in om te kijken of we in een internetcafé de website kunnen updaten en even onze bankzaken bekijken. En we moeten onze voorraden aan gaan vullen, dus een supermarkt zal ook bezocht worden.