Gelukkig hebben we geen last gehad van langsrijdende treinen en hebben we een heerlijke nachtrust gehad. Om half 8 zaten we aan het ontbijt, wat gelukkig beter was dan de dagen hiervoor. We waren vroeg op pad, want even voor 9 uur waren we bij Jamestown Settlement.

Deze nederzetting is een dorp gemaakt zoals het oude Jamestown eruit gezien heeft. Alleen bijna 2 kilometer verplaatst. De lokatie waar Jamestown is ontstaan is een archeologisch gebied en zijn ze bezig met opgravingen. Jamestown Settlement bestaat uit een gallerie en een openluchtmuseum. Als eerste zijn we naar het openlucht gedeelte gelopen. Hier hebben ze het dorp van de Engelsen en het dorp van de indianen van Pocahontas en replica's van de schepen waarmee de Engelsen naar Amerika zijn gekomen. Het dorp van de Engelsen kwamen we als eerste tegen en het was echt heel interessant om te ontdekken hoe het er destijds aan toe ging. Per slot van rekening is het dorp pas 400 jaar oud.

Jamestown wapenkamer

Ze hadden in dit dorp een kerk, een blacksmith en opslagruimtes en het huis van de gouverneur. Er liepen allemaal mensen in kledendracht en die vertelden je graag van alles uit die tijd.

soldaten

schietdemonstratie ook even proberen

Na deze nederzetting zijn we naar de schepen Discovery, Godspeed en Susan Constant gelopen. Op de Susan Constant hebben we rondgelopen en mochten we van binnen bekijken. Ook hier liepen de mensen in kledendracht en wilden graag hun verhaal aan je kwijt.

aan boord van de Susan Constant aan boord van de Susan Constant2 Discovery en Godspeed

Via het indianendorp van Pocahontas, waar indianen bezig waren met het vlechten van manden, het maken van potten van klei, aan het koken waren op een steen en een nieuw huis aan het bouwen waren kwamen we terug in het hoofdgebouw waar we een film gezien hebben over het ontstaan van Jamestown.

Powhatan village koken

Hierna zijn we door de gallerie gelopen, waar je nogmaals door de geschiedenis loopt van 1607 tot 1670. Na Jamestown Settlement zijn we de 2 kilometer verderop gegaan, naar het historic Jamestown. Hier viel behalve dat het de exacte lokatie was en wat monumenten van John Smith en Pocahontas te zien waren, niet veel te zien. De originele kerk van die tijd stond er nog wel en verder waren ze druk bezig met opgravingen. Hier hebben we bij een eetgelegenheid even wat gegeten, want zo rond een uur of 1 moet de innerlijke mens ook verzorgd worden. Hier hoorden we de uitspraak van de dag, namelijk: ijs is goed voor je want het is gemaakt van melkproducten en zit er calcium in en daarom is het goed voor je. Teruggekomen bij de auto hebben we een rit over Jamestown Island gemaakt. Moesten we onderweg stoppen voor een overstekende babyschildpad. Maar omdat er een auto ons tegemoet kwam rijden is Sjon snel uitgestapt en heeft de schildpad een handje geholpen en hem/haar aan de zijkant in het gras gezet. Verder hebben we tijdens deze rit over het eiland eekhoorn zien over rennen en een hert zien rennen. Via een andere weg zijn we terug gereden richting het hotel. Hier waren we rond half 4. Om 5 uur zijn we weer in de auto gestapt om naar het koloniale Williamsburg te rijden.

Koloniaal Williamsburg

We wilden hier namelijk eten in een tavern waar ze in ouderwetse kledendracht lopen. Het oude gedeelte van Williamsburg is heel leuk, maar ook het nieuwe gedeelte is geweldig. Williamsburg is een geweldige plaats om een paar dagen door te brengen. De entourage in de tavern was heel leuk, we werden bezig gehouden door een goochelaar en een vioolspeler, maar ook de serveerster deed het heel leuk.

vioolspeler

We hebben spareribs gegeten en deze waren overgoten met een heerlijke saus. Na het eten hebben we nog wat door de straten van dit koloniale gedeelte gelopen en zijn daarna naar het hotel gegaan. Hier waren we om kwart over 9. Het was een hele leuke, leerzame dag en het voelt heel bijzonder dat we in de allereerste nederzetting van de Engelsen in Amerika zijn geweest. Morgen gaan we Williamsburg al weer verlaten en niet alleen Williamsburg maar ook de staat Virgina. We gaan naar Dunn in North Carolina.