12 augustus 2004 Evacuatie Florida door twee tropische stormen

In de Amerikaanse staat Florida moeten bijna 400.000 mensen worden geëvacueerd in verband met een naderende orkaan. Het gaat vooral om inwoners van de stad Tampa aan de westkust van Florida. Tampa ligt op de verwachte route die orkaan Charley vrijdag zal nemen. Het uiterste zuiden vanHonderdduizenden vluchten voor stormen Florida heeft nu te maken met een tropische storm, Bonnie. Die is inmiddels sterk in kracht afgenomen, maar brengt wel veel regen. Charley bereikt waarschijnlijk later donderdag plaatstelijke tijd de zuidelijke Florida Keys. Voor de inwoners van de eilanden geldt een orkaanwaarschuwing. Gouverneur Jeb Bush, de broer van de president, kondigde gisteren al de noodtoestand af in Florida. Bonnie en Charley veroorzaakten eerder overlast op Jamaica, de Kaaimaneilanden en Cuba.  

 



13 augustus 2004 Orkaan Charley bereikt 'klasse 4'

De Amerikaanse staat Florida bereidt zich voor op de komst van Charley. De orkaan is in kracht toegenomen tot een zeer krachtige storm van de klasse 4. Dat zegt het Amerikaanse National Hurricane Centre. Charley heeft een snelheid van zo'n 230 kilometer per uur. De orkaan, die nu op weg is naar Florida, heeft vannacht levens geëist op Cuba. Er blijken drie mensen te zijn omgekomen. Ook raakten vier Cubanen gewond. Er is veel schade en het vliegveld van de hoofdstad Havana moest uren dicht. In de loop van de dag kwam het vliegverkeer weer op gang. Twee miljoen inwoners van het bedreigde kustgebied van Florida hebben hun huis dichtgetimmerd en een veilig heenkomen gezocht. Tenminste 400.000 mensen zijn geëvacueerd. De orkaan ligt nu ongeveer honderd kilometer ten oosten van de stad Fort Myers aan de westkust van Florida. Charley nadert Florida met een snelheid van ongeveer dertig kilometer per uur. Gouverneur Jeb Bush, de broer van de president, kondigde woensdag al de noodtoestand af in Florida. Charley veroorzaakte eerder naast op Cuba ook overlast op Jamaica en de Kaaimaneilanden.

14 augustus 2004 Doden Florida door Charley

In de Amerikaanse staat Florida zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen als gevolg van de orkaan Charley, hebben de autoriteiten gemeld. De orkaan nam onverwacht in kracht toe. Door schade aan elektriciteitscentrales zitten 700.000 mensen zonder stroom. Ruim twee miljoen mensen zijn voor het natuurgeweld op de vlucht geslagen. Hulpverleners verwachten dat het aantal doden nog zal oplopen. In een verzorgingshuis in Lake Wales raakten ongeveer honderd mensen gewond doordat het dak van het gebouw instortte. Ooggetuigen repten van huizen die als kaartenhuizen instortten en satellietschotels die van het dak werden geblazen. Florida is tot rampgebied verklaard. Daardoor kan de staat aanspraak maken op geld voor noodhulp en herstelwerkzaamheden. De schade kan oplopen tot vijftien miljard dollar, zo verwacht gouverneur Jeb Bush. Zijn broer George W. Bush gaat morgen naar Florida om de schade te bekijken. Welke delen van de staat hij gaat bezoeken is nog onduidelijk. De orkaan, die eerder over Cuba raasde, bereikte Florida gisteravond. De verwachting was dat hij richting Tampa zou trekken, maar de storm boog af naar pretparkenstad Orlando, iets meer naar het noordoosten, waar velen hun toevlucht hadden gezocht. De orkaan had snelheden van 230 kilometer per uur en behoort daarmee tot de op één na zwaarste categorie (4). Later nam Charlie in kracht af tot 140 kilometer per uur.