Ook vanmorgen zaten we om rond 9 uur in de auto. Maar nu hadden we al uitgecheckt uit het hotel.

Onderweg naar onze volgende bestemming hebben we een stop bij Manassas Battlefield in gedachten. We waren hier rond kwart over 10. Nadat we even rondgelopen hebben in het museum zijn we om 11 uur bij een toer aangesloten.

Manassas Battlefield  luisteren naar John

Deze toer zou ongeveer 45 minuten duren. John, onze gids was erg lang van stof en om half 1 besloten Sjon en ik om de toer te laten voor wat het was en zijn terug gelopen naar het visitorcenter. We weten niet hoeveel stops er nog moesten komen, maar we waren op dat moment bij de 2e stop. Een vrouw bij ons in de toer viel zelfs bijna in slaap….. Maar goed, we zijn wel weer veel te weten gekomen over de Amerikaanse Burgeroorlog. In Manassas vonden twee van de eerste veldslagen van de Burgeroorlog plaats, die alle twee uitliepen op een overwinning voor de zuidelijke staten (confederatie). In juli 1861 marcheerde een goed uitgerust, maar slecht opgeleid Unionleger van 35.000 man onder bevel van generaal Irvin Mc Dowell van Washington naar het zuiden. Richmond moest overrompeld worden en het spook van de afscheiding weggejaagd worden. De zuidelijke generaal P.G.T. Beauregard stelde 22.000 man op langs de oever van de Bull Run River, ten noorden en ten westen van Manassas. Uit Washington waren kijklustigen met picknickmanden komen opdagen om niets van het spektakel te missen. De slag op 21 juli werd echter geen wandelingetje, maar het begin van een bittere, vierjaar durende strijd. ’s Avonds waren er 3500 doden te betreuren. Een stroom van Unionsoldaten en toeschouwers vluchtte in paniek naar Washington. Een goed jaar later vond bij Manassas een nieuw gevecht in de Burgeroorlog plaats. Het leger van de confederatie onder aanvoer van generaal Lee haalde in augustus 1862 tijdens een drie dagende durende veldslag een ruime overwinning op het grotere Unionleger van generaal Pope. Wederom was een noordelijke aanval op Richmond snel met succes afgeslagen. Voor meer informatie klik hier.  De brug die over de Bull Run River loopt heet de Stone Bridge en na het bezoek aan het visitorcenter zijn we hier naar toe gereden.

Stone Bridge  Stone Bridge2

Het gebied omtrent het battlefield is rustig en groen. Het is raar dat hier zoveel mensen tijdens de burgeroorlog het leven hebben gelaten. Na dit stukje geschiedenis zijn we naar Front Royal gereden om daar bij de Walmart te stoppen en wat boodschappen te doen. Na onze stop bij de Walmart zijn we doorgereden naar Stephens City. Het was inmiddels al half 5, dus het was ook wel tijd om ons volgende hotel te zoeken. Gelukkig hadden we deze snel gevonden. ’s Avonds hebben we gebruik gemaakt van onze 2 persoon hottub en hebben we Medium en Reba gekeken. Morgen gaan we naar het Shenandoah National Park.

onze kamer onze hottub onze auto